AFP: Exodul inteligenței din România și Bulgaria continuă, după anularea restricțiilor în UE

AFP: Exodul inteligenței din România și Bulgaria continuă, după anularea restricțiilor în UE
Publicat: 04/01/2014, 13:08
Actualizat: 01/10/2018, 01:36

Tineri cu studii superioare, inclusiv oameni de știință, nu au așteptat deschiderea pieței europene a muncii pentru a părăsi în masă Bulgaria și România, o adevărată problemă pentru cele două țări, cele mai sărace din Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.

„Două treimi dintre cercetătorii Institutului de Matematică din Sofia au plecat în ultimii 15 ani. Odată cu anularea restricțiilor impuse în Uniunea Europeană, plecarea va fi și mai ușoară”, declară resemnat Maihail Konstantinov, profesor în inginerie civilă.

Și mai rău, apreciază el, „calitatea a numeroși studenți este deplorabilă, deoarece cei mai buni elevi pleacă imediat după studiile secundare”.

După șapte ani de la aderarea țărilor lor la UE, românii și bulgarii sunt de-acum liberi să muncească oriunde în Europa. Nouă țări care au menținut restricții au fost nevoite să le suprime la 1 ianuarie. Alte 17 state, între care Italia și Suedia, au făcut deja acest pas de mai mulți ani.

Potrivit unor experți, această schimbare nu va conduce la o creștere importantă a nivelului emigrării, în contextul în care trei milioane de români și un milion de bulgari au plecat deja din țară de aproximativ 20 de ani, pentru a-și face un viitor în altă parte.

La Liceul în limba franceză din Sofia, o instituție cu o bună reputație din capitala bulgară, aproximativ unul din doi elevi pleacă după Bac să studieze „în Franța, Germania, Anglia și Olanda, pentru a se instala acolo”, declară Ghergana Krasteva, adjuncta directorului. În opinia acestor tineri, învățământul pe care-l oferă universitățile bulgare nu le permite să fie „competitivi la angajarea în firme internaționale”.

Svilen Malcev, în vârstă de 21 de ani, a studiat la foarte selectivul liceu de matematică din Sofia. Ajuns student la Politehnică, el dorește să devină inginer în domeniul auto și participă la un program comun cu Universitatea din Karlsruhe. Vrea să meargă în Germania, spune el, fiindcă „studenții de la universitatea noastră rămași în Bulgaria nu găsesc locuri de muncă conforme competențelor pe care le au”.

„Hemoragie” în domeniul sănătății publice

Sănătatea publică în Bulgaria, la ca și în România, este cel mai afectat domeniu de deschiderea treptată a pieței europene a muncii.

„Începând din 1990, peste 21.000 de medici români au plecat să muncească în străinătate”, declară Vasile Astarastoae, președintele Ordinului Medicilor. Marea majoritate muncesc în Marea Britanie (4.500), Franța (4.300) și Germania (2.000), iar dintre medicii străini care profesează în Franța „românii sunt cei mai numeroși, mai mulți ca belgienii”.

Pensionarea și migrarea, împreună, reprezintă un factor „exploziv”, în contextul în care numărul medicilor a scăzut cu 30% în ultimii doi ani. „Anumite spitale nu mai au nici măcar un anestezist cu normă întreagă, un lucru care le blochează sporadic activitatea”, afirmă medicul Astarastoae. Iar infirmierii, foarte căutați în Europa de Est, se împuținează și ei.

În Bulgaria vecină, Mariana Kirilova, președinta sindicatului medicilor din regiunea Veliko Târnovo (centru), conduce un serviciu de urgență. Ea are două specializări și 28 de ani de experiență. Cifrele pe care le prezintă relevă esența situației: „Câștig, în Bulgaria, 940 de leva (480 de euro), în timp ce un debutant, în Germania, este încadrat cu (un salariu) de 2.200 de euro” pe lună.

Sectorul informaticii, un punct tare, în mod tradițional, în ambele țări, reprezintă o rază de speranță în acest tablou sumbru. Formarea tinerilor informaticieni români și bulgari este apreciată în străinătate, un lucru care a determinat un număr de companii străine de vârf să se instaleze în cele două țări. Consecința este faptul că exodul inteligenței în acest domeniu este în scădere.

„În urmă cu 15 ani, cei mai buni dintre cei formați în România aveau o singură țintă, Silicon Valley”, declara la sfârșitul lui noiembrie ministrul român al Comunicațiilor și Societății Informaționale Dan Nica. „În prezent, unii au revenit, iar mulți nu mai pleacă”, adăuga el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Fraudă la Bac 2024. Ce s-a întâmplat Gorj imediat după începerea examenului. Scandalul e uriaș
BAC 2024 | Ce subiecte au picat la limba și literatura română, prima probă scrisă...
FOTO. Imagini hot! Cum arată Doina, românca superbă care l-a cucerit pe milionarul olandez de...
Urlete de durere la înmormântarea lui Cristian, tânărul luat de viitură în Italia! Imagini copleșitoare
Grave acuzații la adresa lui Mircea Geoană. Dezvăluiri făcute în această dimineață
Cel mai mic oraș din România este invadat de turiști. 500.000 de oameni vizitează anual...
Actrița diagnosticată cu scleroză multiplă! Simptomele s-au AGRAVAT: „Nu mi-am mai făcut duș de trei...
Subiecte Bac 2024 - limba română. La subiectul al III-lea, a picat nuvela
Câte pisici sunt în imagine? Puține persoane reușesc să dea răspunsul corect
Ce a picat la subiectul al treilea profilul uman, Bacalaureat 2024
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Cel mai ieftin Duster pe GPL: Motorizarea cu autonomie de peste 1.000 KM!
Rezultate EXIT-POLL alegeri parlamentare anticipate în Franţa. Extrema dreaptă obţine 34% din voturi. Cât a...
PROGRES tehnologic remarcabil: au fost creat CELULELE SOLARE care se „VINDECĂ” singure!
Se plătește impozit de 70%. Legea se aplică din 1 iulie. Fiscul nu mai iartă...
Babs, adevărul despre despărțirea de Dorian Popa: Ne-am pierdut noi doi, ca oameni
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Subiecte Română BAC 2024: Subiectul al III-lea - eseu cu particularitățile unei nuvele și caracterizare...
Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge...
Când și unde va fi înmormântată actrița Ileana Stana Ionescu
BANCUL ZILEI. Bulă: - Bună ziua, televizoare color aveţi? Vânzătorul:- Bineînţeles!
Stimularea creierului cu electricitate ar putea vindeca durerea unei despărțiri
×